Stap voor stap naar een gezonde levensstijl met gedragsdoelen

Heb je ooit geprobeerd om je levensstijl te veranderen en gezonder te gaan leven, maar heb je gemerkt dat het moeilijk is om de veranderingen vast te houden op de lange termijn? Misschien heb je het gevoel dat je teveel tegelijk probeert te doen, of misschien is het moeilijk om nee te zeggen tegen je favoriete junkfood en zoetigheid.

In artikel wil ik dieper ingaan op hoe gedragsdoelen kunnen helpen bij het veranderen van ongezonde gewoontes en het bereiken van je gezondheidsdoelen.

Gedragsdoelen versus resultaatdoelen: wat is het verschil?

Als je een verandering wilt maken in jouw levensstijl, bijvoorbeeld afvallen of gezonder gaan eten, is het belangrijk om te weten wat de verschillen zijn tussen gedragsdoelen en resultaatdoelen.

Resultaatdoelen zijn gericht op het behalen van een specifiek doel, zoals bijvoorbeeld 10 kilo afvallen. Het probleem met alleen focussen op resultaatdoelen is dat het resultaat soms niet volledig binnen jouw controle ligt en dat het behalen van het doel afhankelijk is van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld jouw lichaamstype, metabolisme en genetica.

Gedragsdoelen zijn gericht op het veranderen van specifieke gedragingen die leiden tot het behalen van jouw doelen. In plaats van te focussen op het resultaat, richt je je op de specifieke acties die nodig zijn om het resultaat te behalen. Zo zou een gedragsdoel bijvoorbeeld kunnen zijn om elke dag 30 minuten te wandelen in plaats van fit worden.

Het voordeel van het werken met gedragsdoelen is dat deze volledig binnen jouw controle liggen en dat je zelf invloed kunt uitoefenen op het behalen van het doel. Bovendien helpen gedragsdoelen om kleine, haalbare stappen te maken in plaats van te focussen op een groter doel dat misschien overweldigend lijkt.

Hoe stel je goede gedragsdoelen op en waar moeten ze aan voldoen.

Het opstellen van gedragsdoelen is niet heel lastig. Het belangrijkste bij het opstellen van gedragsdoelen is dat je het zo specifiek mogelijk maakt en relevant met je resultaat doelen. Zorg er ook voor dat het nieuwe gedrag meerdere keren per week uitvoert zodat het echt een nieuw patroon kan worden. Hier zijn een paar stappen die je kunnen helpen bij het opstellen van gedragsdoelen:

  1. Identificeer jouw doel: Denk na over wat je wilt bereiken. Wat zijn jouw resultaatdoelen? Wil je bijvoorbeeld afvallen, een betere conditie krijgen of meer rust en ontspanning vinden?
  2. Bepaal de specifieke acties: Identificeer de specifieke acties die nodig zijn om jouw resultaatdoelen te bereiken. Specifiek om zodat het duidelijk is wat er precies moet gebeuren om het doel te bereiken?
  3. Formuleer haalbare gedragsdoelen: Maak de doelen haalbaar. Richt je op kleine stappen die je kunt nemen om de acties te volbrengen die nodig zijn om jouw resultaatdoelen te bereiken. Een haalbaar doel moet zowel uitdagend als realistisch zijn. Bijvoorbeeld: elke dag een gezond ontbijt eten of drie keer per week sporten.
  4. Monitor jouw vooruitgang: Houd de voortgang van jouw gedragsdoelen bij in bijvoorbeeld een Journal. Noteer de dagen waarop je de gedragsdoelen wel of niet hebt behaald en waarom dat wel of niet het geval was. Als je een bewust bent wat je valkuilen zijn bedenk dan oplossingen om je gedragsdoelen vaker te halen.
  5. Evalueer en pas aan: Evalueren is belangrijk om te zien welke gedragsdoelen werken en welke niet. Pas jouw gedragsdoelen aan waar nodig, zodat je blijft werken aan wat het beste werkt voor jou.

5 Voorbeelden van goede gedragsdoelen

  • Ik ga elke dag een gezond tussendoortje eten in plaats van ongezonde snacks.
  • Ik ga elke dag 30 minuten wandelen na het avondeten in plaats van op de bank zitten.
  • Ik ga elke avond een uur voor het slapen gaan alle elektronische apparaten uitzetten en een boek lezen.
  • Ik ga elke dag 10 minuten mediteren om mijn stress te verminderen en meer rust te vinden.
  • Ik ga elke week een gezonde maaltijdplanning maken en voorbereiden, zodat ik minder snel geneigd ben om fastfood te eten.

Kwartaalfocus plan: jouw weg naar blijvende gedragsverandering

Het kwartaalfocus plan is een uniek programma die ik in de studio met alle deelnemers doorloop op  weg naar blijvende gedragsverandering. Samen stellen we elk kwartaal 3 gedragsdoelen op die gericht zijn op het behalen van hun persoonlijke resultaatdoelen. Door deze gedragsdoelen op te stellen en wekelijks te evalueren, werken we stap voor stap naar gezonde gewoontes die blijvende resultaten opleveren.

Met de volgende vier stappen werken we naar blijvende gedragsverandering.

Stap 1: Identificatie van resultaatdoelen. Aan het begin van het programma identificeren we de resultaatdoelen. Wat wil je bereiken? Wil je bijvoorbeeld afvallen, meer bewegen, beter slapen of stress verminderen?

Stap 2: Het opstellen van 3 gedragsdoelen. Elk kwartaal stellen we 3 gedragsdoelen op die gericht zijn op het behalen van de resultaatdoelen. Deze doelen zijn specifiek, meetbaar, haalbaar, tijdsgebonden, positief geformuleerd en ondersteunend aan jouw resultaatdoelen.

Stap 3: Wekelijkse evaluatie en oplossingen. Elke week evalueren we de gedragsdoelen en identificeren we eventuele obstakels. Samen zoeken we naar oplossingen voor deze obstakels, zodat je jouw gedragsdoelen kunt blijven behalen.

Stap 4: Kwartaalevaluatie en nieuwe doelen. Aan het einde van het kwartaal evalueren we de gedragsdoelen. We kijken naar welke gedragsdoelen al echte gewoontes zijn geworden en kunnen worden losgelaten, op welke je nog een kwartaal wilt blijven  focussen en welke nieuwe gedragsdoelen je wilt gaan inzetten.

Het kwartaalfocus plan biedt een gestructureerde en effectieve manier om blijvende gedragsverandering te creëren. Door het opstellen van concrete gedragsdoelen en wekelijks te evalueren, blijf je gefocust en maak je stap voor stap de veranderingen die nodig zijn om jouw resultaatdoelen te bereiken. Dit programma biedt tal van voordelen, waaronder het maken van kleine, haalbare stappen, het verhogen van je autonome motivatie, het ontwikkelen van oplossingsgericht denken en het verbeteren van jouw zelfvertrouwen.

Wil jij ook een gezonder en gelukkiger leven?

Ben jij klaar om de volgende stap te zetten naar een gezonder en gelukkiger leven? Aarzel dan niet en schrijf je nu in voor een vrijblijvende intake met gezondheidscheck. Tijdens deze intake bespreken we jouw persoonlijke doelstellingen en kijken we hoe het kwartaalfocus plan jou kan helpen om deze doelen te bereiken.

Of je nu wilt afvallen, fitter wilt worden, meer rust en ontspanning wilt vinden of jouw gezondheid in het algemeen wilt verbeteren, het Fit for life traject kan jou helpen om blijvende gedragsverandering te creëren en jouw doelen te behalen. Als life style coach begeleid ik jou op weg naar een gezondere en gelukkiger leven.

Wacht niet langer en neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvende intake met gezondheidscheck. Samen kunnen we jouw weg naar succesvolle gedragsverandering inzetten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.