Blog of gastartikelen schrijven, niet alleen voor SEO

artikelen schrijven voor weblog en gastblogSchrijven kan een zeer krachtig marketingkanaal zijn. Maar ik zie nog heel veel bedrijven het puur voor de zoekmachine gebruiken. Gevolg, onleesbare artikelen die vol staan met zoektermen en mensen die artikelen “spinnen” om zo snel mogelijk veel content het internet op te sturen. De Zoekmachines worden slimmer en kunnen goede en slechte content behoorlijk goed uit elkaar halen. Toch is het schrijven en plaatsen van artikelen een hele goede manier voor het genereren van bezoekers uit de zoekmachine en je ranking in de zoekmachine. In dit artikel wil ik je echter duidelijk maken dat je kansen mist als je alleen maar met de zoekmachine in je achterhoofd je artikelen schrijft.

Schrijven als marketingstrategie

Met een strategie van het schrijven van je eigen weblog of gastblogs doe je veel meer dan alleen maar de zoekmachine wakker maken. Zo kun je via een weblog en artikelen schrijven jouw commerciële boodschap en diensten onder de aandacht brengen bij je doelgroep. Je verhoog je naamsbekendheid en bouwt je reputatie op als autoriteit in jouw (vak)gebied. Door regelmatig op je eigen weblog te schrijven en als gastschrijver op andere websites waar je doelgroep aanwezig is, verbind je je met je potentiële klanten.

Zorg voor een professionele wordpress weblog, schrijf hier regelmatig en deel je content op sociale media. Volg verschillende weblogs en redactionele websites die door jouw doelgroep worden bezocht en probeer hier als gastauteur een plek te verwerven. Schrijf ook op die websites regelmatig, en ga het gesprek aan met de lezers, verbind je met je doelgroep..

Blog- en gastartikel schrijf je niet voor de zoekmachine

Natuurlijk zal Google je autoriteit ook belonen met een hogere positie in de zoekmachine en je lezers belonen jouw autoriteit met het delen van jouw artikelen.

Wie relevante en aansprekende artikelen schrijft voor zijn doelgroep werkt aan zijn “brand”, word meer gezien als autoriteit, krijgt daardoor meer bezoekers, conversie, leads en sales. Alleen bloggen en artikeltjes schrijven zonder inhoud en alleen om zoektermen en links te strooien is bij lange na niet zo effectief als gericht je artikelen te schrijven en te distribueren.

Stop daarom met je druk te maken over Google, stop met het tellen van woorden en zoektermen. Richt je op wat je doelgroep interessant vindt, deel je content en laat je artikelen delen. Schrijf over jouw kennis, deel je kennis maak contact met je doelgroep via jouw artikelen en heb plezier in het schrijven!

Heb jij al een weblog? Ik bied complete wordpress oplossingen waarbij je een geoptimaliseerde weblog kunt koppelen aan je website of webshop. Wil je hierover meer weten? Neem dan contact met mij op.

Sneller artikelen schrijven

sneller artikelen schrijven voor internet, weblog en gastartikelBloggen, gastartikelen schrijven, dat is de manier om je website vindbaar te maken, je kennis te delen en je zelf neer te zetten als specialist. Met artikelen kan je jezelf op de kaart zetten en potentiële klanten die in verschillende fases van hun aankoop proces zitten te bereiken.

Goed dus om te doen en hier regelmatig tijd in te investeren. Toch merk ik om me heen dat het vaak een enorme drempel is om te starten met schrijven en dit regelmatig te blijven doen. Hiervoor zijn verschillende redenen, laten we eerst eens kijken hoe je de tijd in kunt korten van het schrijven en produceren van goede tekstuele content, zonder aan kwaliteit in te boeken.

Inspiratie en informatie

Vaak neemt het vormen van een idee en het verzamelen van informatie de helft van de tijd in beslag. Wil je sneller artikelen schrijven, zorg dat je altijd een notitieboekje bij de hand hebt zodat je ideeën die in je opkomen kunt noteren, schrijf ook regelmatig je gedachten erover op. Verzamel, indien nodig, informatie door de zoekmachines te gebruiken en alle bruikbare feiten te kopiëren en bij elkaar zetten. Zo heb je al een vastomlijnd idee op het moment dat je gaat schrijven. Heb je een idee én inspiratie? Kruip dan meteen achter je computer en smeed het ijzer als het heet is; je hebt er dan hoogstwaarschijnlijk in korte tijd een goed artikel op papier staan!

Eerste opzet

Beperk je tot de essentie van het onderwerp; teveel informatie is verwarrend en maakt een artikel droog en saai. Gebruik de opzet: ‘ inleiding – middenstuk – afsluiting/conclusie. Voor de inleiding is een vraagstelling vaak ideaal. In het middenstuk kun je dan informatie verstrekken / meningen / adviezen geven. Het slotstuk zou dan een antwoord op de vraagstelling kunnen zijn.
Gebruik subtitels en bulletpoints om de tekst overzichtelijk te maken. Zo verdeel je de tekst in makkelijke, ‘hapklare brokken’.

Hou het kort

Wil je in een korte tijd een leuk artikel schrijven, hou het dan kort. Een artikel van maximaal 500 woorden is vaak lang genoeg en zou je in een half uur af moeten kunnen hebben, zonder dat je het gevoel hebt maar wat neergepend te hebben. Zorg dat elk woord telt!

Kom later terug

Laat je tekst, als je vastloopt of als je klaar bent, even staan. Lees hem na een uurtje nog een keer door alsof je hem voor het eerst leest. Typfouten, verkeerde zinsbouw en andere gebreken haal je er dan zó uit en je ziet ook meteen of er nog iets aan toegevoegd of veranderd moet worden. Overigens lees ik mijn tekst altijd hardop voor, dat zorgt er voor dat ik hoor of zinnen niet lekker lopen. Je moet de zinnen goed hardop kunnen lezen zonder hakkelen of stoten.

Heb jij nog goede aanvullingen, waarmee jij lezers kunt helpen beter en sneller artikelen te schrijven?

EDIT:(12-12-2013) Ik wil toch nog een hele leuke schrijfoefening met jullie delen van Bianca Mink. Die de volgende oefening deelde op haar weblog.

Schrijfoefening van Bianca Minkman

Als je dat nog niet zo makkelijk vindt, heb ik hier een oefening voor je. Zet je mobiel op alarm over drie minuten. In die drie minuten ga je een stukje schrijven waarin je de volgende woorden verwerkt: eBook, schrijven, expert. De volgorde maakt niet uit en het resultaat hoeft niet perfect te zijn. Het gaat om het proces! De kunst is om te blijven schrijven, ook als je stemmetje zegt: ‘Nu weet ik niet meer wat ik moet schrijven.’ Dan schrijf je dat op! Je pen mag niet van het papier totdat je mobiel af gaat. En als je met een toetsenbord werkt, is Backspace verboden! Je zult verbaasd staan van wat je weet te produceren. Doe dit iedere dag (of als je een writers block hebt) en je komt snel in ‘schrijfflow’. En voordat je het weet, heb je je eBook af! Succes!

Gast artikel schrijven en plaatsen

Waar gast artikelen schrijven?Een gast artikel schrijven is een goede manier om verkeer naar je website te trekken. Dat is natuurlijk altijd al een mooie strategie voor naamsbekendheid en branding maar is in deze tijd door de updates die Google heeft doorgevoerd, ook een uitstekende manier om je linkprofiel mee uit te breiden. Maar hoe pak je dat nu het beste aan? Je wilt een gast artikel schrijven en wilt nu weten waar je op moet letten en waar je strategische partners vind voor het plaatsen van je artikelen.

Addertje onder het gras

Als je niet uitkijkt, kun je met gast artikelen schrijven ook enorm de mist in gaan. Het niveau van je artikel is bepalend voor het succes op de langere termijn. Plaats je artikelen te veel op de verkeerde websites en is het te veel gericht op de zoekmachine, maak je grote kans dat nu of in de toekomst  je artikelen niet de waarde geven aan je website die je hebt gewild en  ben je dus weer terug bij af.

Hoe dan wel?

Het dus essentieel om artikelen te plaatsen die van goede kwaliteit zijn; ze moeten lekker weglezen, interessante inhoud hebben en een toegevoegde waarde zijn voor de doelgroep. Het plaatsen van links en strategische zoektermen moet eigenlijk op de tweede plaats komen.

Zijn je artikelen goed, dan is het vervolgens belangrijk om te kijken wáár je artikelen geplaatst moeten worden. Plaats je gastartikelen uitsluitend op integere blogs en betrouwbare websites. Doe je dat niet, dan kun je in de toekomst door hun slechte naam en prestatie ook in diskrediet raken!

Hoe weet je of je met een betrouwbare site te maken hebt?

Hoe bepaal  je nou of een site geschikt is om je gast artikelen op te plaatsen? Natuurlijk heb je nooit 100% garantie dat je link ook in de toekomst nog goed blijkt te zijn. Maar je kunt wel een hoop doen om het risico te beperken. Let op:

Tekenen van betrouwbaarheid van de website:

 • Welbekende website
 • Bestempeld als betrouwbare bron
 • Duidelijke redactionele en zakelijke doelstellingen
 • Er zit een ‘echte’ organisatie achter de site; bijvoorbeeld met een echt vestigingsadres.
 • Kijk naar de activiteiten van de site op de sociale media; actieve deelname op de sociale media met nieuwsbrieven en e-mails e.d. is een goede indicatie voor de betrouwbaarheid.
 • Heeft de site alleen gastartikelen voor jou of ook voor anderen?
 • Past de site regelmatig updates toe, of is een en ander al verouderd?
 • Zijn er meer advertenties dan inhoud?
 • Zijn er veel irrelevante links in zijkant?  Relevantie is de basis voor toekomstbestendigheid van een gastartikel en link. Zijn er veel spamachtige en irrelevante links op een site, dan kan dat jou link ook in diskrediet brengen.
 • Zet geen artikelen op een website waar je een ‘formulier’ moet invullen om een gastartikel te kunnen indienen; het duidt op een site die niet voldoende betrouwbaar is.
 • Let op de contact details: als je niet iemand die achter de site zit kunt benaderen dan moeten de alarmbellen bij je gaan rinkelen! Waarom zouden ze anders géén contactgegevens verstrekken?
 • Kijk ook naar de content van de al geplaatste artikelen; zijn die goed of niet?

De betrouwbaarheid van de blogger of de redactionele staf

Een openbaar blog is in principe niets mis mee, maar als er een constante stroom van junk post is, of als er slechts 1 blogger is, dan moet je oppassen.

Kijk daarnaast ook altijd verder naar de blog; als er geen echte redactionele kracht achter de site zit, dan heb je kans dat je te maken hebt met een blog die puur voor de ‘SEO’ is opgezet.

Bij de structuur van de website

De opbouw van de website is misschien wel de meest cruciale factor als het komt op levenslange waarde van je link. Hoe dieper je in de site moet klikken, dus hoe dieper je landingspagina is, hoe minder waarde de link heeft. Als de door jou beoogde website een slechte structuur heeft, dan heb je kans dat de link, waar je nu zo hard voor gewerkt hebt, in de toekomst aan waarde zal verminderen.

Relevantie

Ook moet je je afvragen of jou link op betreffende site wel relevant is in de ogen van de bezoeker. Dat wil nog niet zeggen dat je echt in dezelfde branche hoeft te posten, maar wel een branche die verkeer trekt dat met hoge waarschijnlijkheid geïnteresseerd zal zijn in jou link. (Overigens wordt je in dezelfde branche veelal als concurrent gezien en is het moeilijk om daar te posten.)

Hoe pak je het aan?

Zoek 5 tot 10 websites die je geschikt lijken. Voer deze elk afzonderlijk in bij Open Site Explorer. Sommige commentaren zijn niet openbaar, selecteer daarom de filteroptie ‘only no followed’. Je krijgt dan een lijst met blogs. Zoek openbare blogs waar meerdere leden van jou doelgroep actief zijn. Plaats daar je gastartikel, je krijgt een sterke link en het verkeer en conversiepotentie van een plaats bij een, bij jou doelgroep, welbekende blog/site.